utorok 21. júna 2011

Ako som obchodoval RUT počas poklesu v máji a júni 2011 so 7,7% výnosom.

Úvod: Pri očakávaní veľkého poklesu v máji a júni 2011 (o ktorom sa tak veľa hovorilo až musel nastať) som sa rozhodoval - ísť cestou stereotypného vypisovania Iron Condora? Pri pohľade na korekciu, ktorá nastala v máji o rok skôr mi bolo jasné, že by to nebola správna stratégia. Preto som prijal možnosť využiť veľké výkyvy. Tento príspevok rozoberá len obchodovanie indexu RUT v tomto období a to júnový a júlový kontrakt.

Stratégia: V zásade som sa snažil vypisovať časti iC podľa toho, kedy som si myslel, že je na to vhodná doba a uzatvárať strany iC nezávisle - opäť pri dosiahnutí dostatočného zisku. Pritom som sa snažil orientovať podľa toho, ako sa index pohyboval v klesajúcom kanáli.

Obrázok nižšie zobrazuje graf indexu Russell 2000 v platforme Think Or Swimm. Prúžky vyjadrujú od kedy do kedy som bol v pozícii. Farebne sú odlíšené Call spready (zelené) a Put spready (oranžové). Každý prúžok nesie informáciu o zisku po odčítaní komisií a o Výnose = Zisk / (margin - credit).

Takéto obchodovanie vyžaduje sledovanie trendu a správ a je náročné na čas. Počas krízy v ktorej sa topilo Grécko mohla mať každá správa veľký vplyv.

Kde som urobil chybu:  25.5. som veľmi dobre vypísal Call stranu.
Po úspešnom začiatku popisovaného obdobia sa moja pozornosť znížila a apetít narástol. Preto som sa rozhodol kúpiť PUT opcie (teda long, bez shortu) - pri poklese by zisky rátli omnoho rýchlejšie.
Neuvedomil som si, že sa pohybujem na spodnej strane klesajúceho kanála, čo vytvára predpoklad na odraz dohora - a zníženie cien PUT opcií. To sa aj stalo a nasledovali 4 dni rastu indexu RUT a ďalšie cca 2 dni poklesu, kým sa index vrátil na úroveň, ktorú mal v čase nákupu PUT opcií. Pretože šlo o júlovú expiráciu, opcie každým dňom prichádzali výrazne o časovú hodnotu. V zisku som bol až cca 11 deň. Bol to veľmi riskantný pokus a nedoporučujem ho. Nakoniec však skončil so ziskom 553 $ (21,6%).

Závery: Pri veľkých zmenách na trhu a výraznom pohybe v kanáli (ideálne klesajúcom trende, kedy sú opcie drahé) je vhodné obchodovať strany iC nezávisle na sebe. Toto som si uvedomil až keď sa kanál sformoval výrazne - cca 18.5.
U vzdialených expiráciách volím shorty s deltou 10, pri expirácii < ako 30 dní, s deltou 8.
Prečo obchodovať obe stany a nie len vertical spread? Ide o nižšie náklady, pretože požiadavka na margin je u iC polovičná. iC mi ďalej dáva veľkú pravdepodobnosť úspechu v porovnaní s vertical spread. Čas, ktorý som v pozícii hrá pre mňa, nie ako u vertical spread.
Osvedčilo sa mi otvárať i uzatvárať viacerými pokynmi. Dosahujem tak lepšiu cenu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára